Montage

Samenvatting

Een schotelantenne vangt veel wind en moet dus stevig zijn bevestigd.

Ook zijn bouwvoorschriften.

Deze kunt u niet negeren want dat betekent afbreken van de installatie.

S.E.

 

Schotelantenne (montage)

Aansluiting en montage

Waarom zou u zelf moeite doen om uw nieuwe toestellen aan te sluiten?

 

Indien een installatie of montage nodig is kunnen wij u zeker helpen tegen een voordelig tarief!

 

Een bevestigen aan een houten dakgoot of boeiboord is geen goed idee. Schotels vangen veel wind. In onderstaand artikel leest u hoeveel kracht op een schotelantenne dit oplevert.

 

 

Een schotel moet vastzitten. De kracht op een schotel door de winddruk valt ogenschijnlijk nogal mee. De windsterkte in Beaufort die optreedt, is om te rekenen in een kracht. Een tabel met de waarden en methode van berekening vindt u onderaan dit artikel. De waarden in de tabel zijn per m2, een schotel met een diameter van ongeveer 60 cm heeft een oppervlakte van ongeveer 0,5 m2.

 

 

De winddruk op een schotel van 0,5 m2 is, als de wind loodrecht op de schotel staat: bij windkracht 9 = 186 N, bij 10 = 252 N en bij 11 = 332 N. In de praktijk zelfs iets meer want een schotel is hol en vangt meer wind dan een vlakke plaat, anders gezegd; de weerstandscoëfficiënt is hoger dan 1 (zie de tabel).

 

 

Wind waait nooit constant in onze streken, wind rukt altijd. Daardoor wil een schotel/mastcombinatie gaan zwiepen. De kracht op de bevestiging van een schotel loopt daardoor op tot een veelvoud van die waarden. Misschien moet u wel denken aan een factor 3(?) tot 5(?). De montage vraagt dus aandacht.

 

 

U mag een schotelantenne bouwvergunningvrij plaatsen als u aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo niet, dan moet u bij de gemeente altijd een bouwvergunning aanvragen. De voorwaarden waaraan u moet voldoen om vergunningsvrij een antenne te monteren kunt u navragen bij de gemeente waar u de antenne wilt plaatsen.

 

 

U hebt bijvoorbeeld een bouwvergunning nodig als u een schotelantenne aan de voorkant van uw woning (gevel of tuin) wilt plaatsen. Een bouwvergunningsvrije antenne mag daarnaast maximaal 3 meter hoog zijn (inclusief de voet of drager) en een schotel mag geen grotere doorsnede hebben dan 2 m.

 

 

Schotel installeren...

 

Om zelf een schotel te kunnen installeren staan hieronder een aantal handige tips.

 

Vooraf is het handig een goede plek uit te zoeken waar de schotel zijn definitieve plaats moet krijgen.

Als vereiste vooraf, vrij zicht richting het zuiden. Zoek daarom een plek uit die hieraan voldoet.

Het is niet noodzakelijk dat de schotel op het dak of aan de muur moet, een opstelling in de tuin werkt even goed.

Een obstakel als een boom hoeft niet altijd een probleem te zijn. Als de schotel ver genoeg erachter staat kijkt deze er gewoon "overheen". In de regel kijkt een schotel onder een hoek van ongeveer 30 graden omhoog. Mocht er een obstakel staan ten zuiden van de schotel, kunt u eenvoudig bepalen of de schotel er overheen kan kijken. Stel een boom van 2 mtr hoog staat ten zuiden van de plek waar u de schotel wilt plaatsen. Door de schotel dan meer dan 6 mtr van de boom af te plaatsen zal hij er overheen kijken en geen last ondervinden van deze boom.

 

Stelregel is dus; hoogte van het obstakel x3 is de minimale afstand die u nodig heeft om de schotel te kunnen plaatsen. Nadat u een goede plaats heeft gevonden voor de schotel komt de volgende stap, de bevestiging.

 

Voor het bevestigen zijn er diverse mogelijkheden. U kunt de schotel aan een muur bevestigen met behulp van een keur aan beugels. Tevens is plaatsing op een plat dak mogelijk door een tegelvoet te gebruiken. Voor plaatsing in de tuin kunt u de mast ook verankeren door deze in de grond te verankeren met een blok beton. Voor alle mogelijkheden is wel belangrijk dat de mast of buis waterpas komt te staan, zeker als u een rotor oid wilt gebruiken. Als de mast geplaatst is kunt u de schotel monteren.

 

Geef de schotel vooraf een elevatie van ca 29 graden. Dit is de hoek van de schotel ten opzichte van de mast, bijna alle schotels hebben een nette indicatie of schaal bij de bevestiging. In Nederland is dit overal bruikbaar, u kunt dit naderhand altijd tijdens de fijnafstelling corrigeren. Richt de schotel nu richting het zuiden en zet deze losjes vast aan de mast.

 

Stel uw ontvanger in op een vrije zender, voor Nederland is dat BVN, maar een Duitse zender als ARD of ZDF kan natuurlijk ook. Ga nu, terwijl u de TV aan heeft staan, draaien met de schotel. Begin in het zuiden en draai heel langzaam naar het oosten. Doe dit heel rustig, een ontvanger heeft even tijd nodig om beeld te geven. Onder normale omstandigheden zult u redelijk eenvoudig beeld krijgen. Zodra u beeld heeft zet u de schotel vast.

 

Nu komt het belangrijkste, de fijnafstelling.

Bijna iedere ontvanger heeft tegenwoordig een signaalsterkte indicatie. Over het algemeen aangegeven met SNR.

Deze SNR moet zo hoog mogelijk worden. Allereerst kunt u proberen de schotel met hele kleine bewegingen naar oost en west de optimale richting te geven. Zodra de meter het maximale aangeeft zet u de schotel vast aan de mast. Probeer vervolgens de SNR nog hoger te krijgen door de elevatie licht te veranderen, ook hier bij de hoogste SNR vastzetten. De laatste fijnafstelling is de lnb. Deze is bij alle schotels te draaien om de as en bij sommige schotels ook nog eens naar voren en achteren te plaatsen. Probeer, door de lnb om zijn as in de houder te verdraaien, de SNR nog hoger te krijgen en doe daarna hetzelfde met de afstand van de lnb tot de schotel. Als u het maximale eruit heeft weten te halen zet dan alles vast.

 

Laaste check...

Ga achter de schotel staan en buig voorzichtig de schotel wat naar links en rechts en kijk of u de hoogste SNR heeft.

Doe hetzelfde met de elevatie. Is het optimale bereikt, dan bent u klaar.

 

Als u alle stappen met de nodige zorg heeft uitgevoerd zult u vrijwel geen last heben van regen of andere weersinvloeden.

 

 

 

 

Copyright 2013 © WRJ Willems