M7
S.E.

 

SATELLIET ONTVANGER

 

 

De ontvangers van M7 Group krijgen meer vrijheid. Iets dat voor de klanten van CanalDigitaal en TV Vlaanderen grote voordelen oplevert.

 

 

Door schade en schande wijs geworden is wellicht de beste omschrijving van de nieuwe bewonderenswaardige stap die het Luxemburgse M7 Group – onder meer eigenaar van CanalDigitaal en TV Vlaanderen – heeft gemaakt. De door hen geleverde bruikleendecoder krijgt meer vrijheid, waardoor de klant de ontvanger naar eigen inzicht kan instellen. Hiervoor heeft M7 Group zijn eerste ‘eigen’ satellietontvanger op de markt gebracht.

 

De M7 SAT801 komt uit de fabriek van het Koreaanse bedrijf Hyundai en wordt de vervanger voor de HD-zapper Philips DSR 7141, die M7 Group tot nu toe bij een HD-smartpack abonnement in bruikleen gaf.

 

Het grote voordeel is nog niet eens de grote vrijheid en instelmogelijkheden die de gebruiker met deze nieuwe bruikleenontvanger krijgt. De firmware van de M7 SAT801 wordt namelijk door de fabrikant zelf gemaakt. Hierdoor zijn geconstateerde bugs sneller te verhelpen doordat programmeurs van de fabrikant deze bugs doeltreffender kunnen aanpakken. Bij de door Pace geleverde Philips HD-ontvangers maakt niet hardwareleverancier Pace, maar Nagra France de firmware. In de praktijk leverde dit in het verleden veel problemen op. Zo werd bij één firmwareupdate de satellietontvanger juist onstabieler in plaats van het gebruikersgemak te verbeteren.

 

 

 

 

De SAT801 is klein maar stevig, en voelt een stuk beter aan dan de Philips DSR 7141 die hij gaat vervangen. De nieuwe ontvanger heeft niet de plastic look & feel van zijn voorganger. De voeding gebeurt extern via een meegeleverde voedingsadapter. De kleine behuizing zou te warm worden als men hier ook het voedingsgedeelte in had geplaatst. Nu blijft de temperatuur van de SAT801 ook bij langdurig gebruik op een goed en constant niveau. Er is geen hardwarematige aan/uit schakelaar op deze ontvanger aanwezig.

 

 

In de doos vinden we verder uitgebreide en informatieve gebruiksaanwijzingen in onder meer de Nederlandse taal, een universele afstandsbediening – waarmee naast de satellietontvanger ook het televisietoestel bediend kan worden – en een stevige HDMI-kabel.

 

 

De afstandsbediening verdient een grote pluim. Geen onnodige knopjes die de gebruiksvriendelijkheid ondermijnen. Een logische knopindeling, goede werking en lekker in de hand liggend. Een perfecte keus dus voor een satellietontvanger die vooral de zappende, beginnende satellietkijker moet bedienen.

 

 

We komen dan direct bij een belangrijk punt. We testen deze satellietontvanger met daarbij de doelgroep waarvoor hij op de markt is gebracht in het achterhoofd. Voor de gevorderde satellietkijker zijn er betere opties beschikbaar. Die hebben dan overigens geen gecertificeerde Nagravision kaartlezer.

 

 

 

 

De aansluitmogelijkheden aan de achterzijde zijn minimaal. Er is een tuner met doorlusmogelijkheid aanwezig. Verder vinden we cinch-aansluitingen voor analoge audio en voor gebruik op de oudere beeldbuistelevisie een scartaansluiting. Digitale audio verloopt via coaxiale S/PDIF of natuurlijk de HDMI-aansluiting, die daarnaast ook moet zorgen voor een perfecte beeldkwaliteit.

 

 

En dan de grootste verrassing: er is een werkende USB-aansluiting aanwezig. Hier kunnen we een USB-stick of externe harde schijf op aansluiten. Op deze manier krijgen we dus PVR opnamemogelijkheden. Er is ook een netwerkaansluiting aanwezig, maar deze is op dit moment alleen voor servicedoeleinden actief. Op een later tijdstip zou deze aansluiting bijvoorbeeld voor interactieve diensten gebruikt kunnen worden.

 

 

Aan de voorzijde van de ontvanger zien we enkele bedieningsknopen, een viercijferig blauw 7-digits display en een frontklep waaronder de interne kaartlezer schuilt. De helderheid van het display kan overigens in het menu worden ingesteld. Daarbij is ook de mogelijkheid aanwezig om het display helemaal uit te zetten.

 

 

Bij eerste gebruik zien we dat men bij M7 Group gekozen heeft voor een heel duidelijke en gebruikersvriendelijke eerste instelprocedure. Wanneer we de smartcard voor deze procedure in de ontvanger steken, selecteert de ontvanger direct de gewenste taalinstelling en de fastscanzenderlijst die moet worden ingelezen. Bij de fastscanzenderlijst dient men dan nog wel de voorkeur voor de SD- of HD-variant kenbaar te maken. Hier moet men wel even oppassen. Na de taalkeuze dient men met de pijltjestoets naar beneden naar de regel ‘fastscan’ te gaan. Dan kan men pas verder gaan door op de ‘OK’-toets te drukken. Beter was geweest om dit direct zonder deze handeling mogelijk te maken.

 

 

Het verder doorlopen van de eerste instelprocedure is een fluitje van een cent: meer gebruiksvriendelijkheid kan men op dit punt niet verwachten. Het inlezen van de fastscan zenderlijst verloopt snel. Binnen 20 seconden zijn alle zenders die CanalDigitaal en TV Vlaanderen in haar lijsten hebben opgenomen in de ontvanger gelezen. Gebruikers van een schotelantenne met DUO LNB of een Triplesat schotelantenne hoeven niets aan de DiSEqC-instellingen te veranderen.

 

 

 

 

Voordat wij verder gingen hebben we via het menu de ontvanger naar nieuwe firmware laten zoeken. Deze wordt via de satelliet – ook wel OTA genoemd – gedownload. In de praktijk hoeft de gebruiker van deze ontvanger dit vrijwel nooit te doen. Wanneer er nieuwe firmware voor de ontvanger op de satelliet beschikbaar is zal deze automatisch worden ingeladen als de satellietontvanger in stand-by stand wordt geschakeld.

 

 

Tijdens dit laden is de satellietontvanger enige tijd onbruikbaar. In ons geval duurde het inladen van de nieuwe firmware een kwartier, maar als je geluk hebt kan dit ook veel korter duren. Via een satellietfrequentie biedt M7 Group een downloadcarrousel met de laatste firmware voor alle ondersteunde satellietontvangers. Het daadwerkelijk inlezen van de nieuwe firmware duurt slechts vier minuten, maar het kan even duren voordar de gewenste software weer voorbij komt. Ook hier geldt dus weer dat de gebruiker weinig hoeft te doen om de satellietontvanger met de laatst beschikbare firmware te gebruiken.

 

 

Als we naar de fastscanzenderlijst kijken, zien we dat we de volgorde van de zenders naar eigen inzicht kunnen aanpassen. We kunnen echter niet de kanaalnummering aanpassen. Ook kunnen we zenders in een favorietenlijst plaatsen. Die favorietenlijst heeft wel een zekere koppeling met de hoofdlijst: wanneer we in de favorietenlijst een wijziging in de volgorde maken, wordt deze ook in de fastscanzenderlijst doorgevoerd. Ook in de favorietenlijst kunnen we de kanaalnummering niet aanpassen.

 

 

M7 Group gaat op korte termijn primair voor de GSO- en zakelijke markt wel een speciale kanaleneditor beschikbaar stellen. Hierin kan men de kanaalnummering wel aanpassen.

 

 

Nu we de satellietontvanger in gebruik hebben genomen, zien we dat het zappen tussen de zenders redelijk snel verloopt. Iets meer tijd heeft de satellietontvanger nodig wanneer er van een SD- naar een HD-kanaal wordt gezapt en andersom. Dat is overigens bij meer digitale ontvangers het geval.

 

 

 

 

De beeldkwaliteit van de M7 SAT801 is via de HDMI-aansluiting zeer goed, ook bij SD-ontvangst van MPEG2 en MPEG4 uitgezonden televisiekanalen. Bij gebruik van de scartaansluiting blijft er zeker voldoende beeldkwaliteit over, alleen is deze wel minder dan via de HDMI-aansluiting. We kunnen bij het beeld via HDMI kiezen voor drie beeldresoluties: 576p, 720p en 1080i. Standaard staat deze ontvanger op 1080i ingesteld.

 

 

De gebruikte tuner is niet al te gevoelig. Hierdoor zullen we sneller blokjes zien in minder dan optimale ontvangstsituaties. Dit kan wellicht door betere instellingen in de firmware nog worden aangepast. We hadden geen ontvangstproblemen met de DUO LNB en Triplesat schotelantenne. Wel konden we gedurende enige tijd kleine onderbrekingen – ook wel glitches genoemd – op de door TV Vlaanderen gebruikte transponder op de Astra1-satellietpositie waarnemen. Deze waren even later weer verdwenen.

 

 

Het gebruik van teletekst op deze satellietontvanger gaat erg prettig, ook via HDMI. Hierbij heeft men beschikking over een snelle teletekst waarmee men zeer vlot door de beschikbare pagina’s kan scrollen.

 

 

Bij de M7 SAT801 maakt men geen gebruik meer van speciale applicaties voor de EPG. Het binnenhalen van de gegevens voor de elektronische programmagids verloopt via het standaard DVB-EIT protocol. De EPG is overzichtelijk en makkelijk in gebruik. Via de kleurentoetsen op de afstandsbediening kan men alle informatie over het lopende en de in de komende dagen te verwachten televisieprogramma’s binnenhalen.

 

 

De menustructuur van deze ontvanger is een volgend groot pluspunt. Geheel overzichtelijk met vrijwel geen irritante submenu’s. Heel veel is naar eigen inzicht instelbaar.

 

 

Bij het DiSEqC-menu zien we dat er naast de standaard DiSEqC 1.0 – waarbij 4 LNB’s aan te sluiten zijn – ook DiSEqC 1.1 aanwezig is. Hierdoor kunnen we 16 LNB’s aansluiten. Een unicum voor een door M7 Group op de markt gebrachte satellietontvanger. Een nog grotere verrassing is het ondersteunen van een draaibare schotelantenne. Dit gebeurt via het DiSEqC 1.2 of USALS protocol. Wel gebruikt M7 in deze satelliet een wat vreemde benaming voor de DiSEqC-protocollen. DiSEqC 1.0 wordt DiSEqC 1 en DiSEqC 1.1 wordt DiSEqC 2 genoemd. Hierbij had men zich beter aan de internationaal geldende en bekende benaming van de protocollen kunnen houden.

 

Ook nieuw is het kunnen aansluiten van een externe harde schijf of USB-stick. Hierdoor maakt men van deze ontvanger een beperkte PVR-ontvanger. De mogelijkheden zijn beperkt omdat er maar één tuner aanwezig is en men ervoor gekozen heeft de programma’s ongecodeerd op te slaan. Opvallend is dat deze mogelijkheden ook met een zeer langzame USB-stick goed verlopen. Ook een HD-kanaal wordt zonder hikken opgenomen. Natuurlijk is wel een snellere externe harde schijf te adviseren. Daarbij ondervonden we geen problemen bij een 2.5 inch harde schijf die door de ontvanger van stroom voorzien moet worden. Maar ook hier raden we een harde schijf met eigen stroomvoorziening aan.

 

 

Op het gebied van opnemen zijn er zeker beperkingen, en moet M7 Group de Koreaanse programmeurs nog een paar uurtjes aan het werk zetten. Zo wordt de ontvanger geheel geblokkeerd als een televisiekanaal wordt opgenomen. Ook zenders die op dezelfde transponder worden uitgezonden kunnen dus niet gelijktijdig worden bekeken. Als we meekijken met het programma dat we aan het opnemen zijn, kunnen we geen enkele knop op de afstandsbieding meer gebruiken, behalve de knoppen van het PVR gedeelte. Even de programma-informatie over het uitgezonden programma bekijken, de EPG raadplegen of zelfs teletekst gebruiken is hierdoor niet mogelijk. En dat moet toch echt in de firmware aan te passen zijn.

 

 

 

 

Ook wordt de ontvanger tijdens gebruik van de PVR-opnamemogelijkheden veel trager. Het even terugzappen of pauzeren tijdens timeshifting gaat hierdoor niet echt soepel. Wanneer we een programma aan het opnemen zijn en we stoppen de opname handmatig, dan moeten we echt wachter tot het verschijnen van een popup scherm met de melding dat de opname gestopt is voordat we de ontvanger verder gaan gebruiken. Doen we dit niet, dan is de kans aanwezig dat het opgenomen programma van de harde schijf wordt gewist en niet meer terug te kijken is.

 

 

Ook zit er in deze firmwareversie een bugje in de datering van het opgenomen programma. Deze krijgen allemaal standaard de datum 1970.1.1 mee. Er zijn overigens wel zeer uitgebreide persoonlijke instelmogelijkheden voor de PVR-functie. Zo kunnen we de standaardduur voor een handmatige opname instellen, de timeshift opslagtijd instellen en via twintig aanwezige timers de ontvanger voor opname programmeren. Programmeren via de EPG is ook mogelijk en verloopt goed.

 

 

CanalDigitaal bevrijdt haar satellietontvangers uit het keurslijf waarin ze jarenlang hebben gezeten. De SAT801 is verreweg de beste gecertificeerde satellietontvanger met ingebouwde officieel goedgekeurde kaartlezer.

 

 

 

Copyright 2013 © WRJ Willems