Smartcards & CI ModuleCodering

    

Naast de 'vrije' kanalen (free-to-air) zijn er kanalen die het signaal versleuteld naar de aarde versturen. Om deze zenders te kunnen ontvangen is een smartcard nodig die de sleutels bevat die nodig zijn om het signaal te decoderen.

De smartcard, een kaartje in de vorm van een creditcard, dient hiertoe in de ontvanger te worden geplaatst.


Er zijn verschillende systemen om het signaal te coderen.

De twee systemen die voor de Nederlandse en Vlaamse zenders gebruikt worden zijn Irdeto en Seca.

Het meest gebruikte systeem voor de Nederlandse en Vlaamse zenders is Seca2.Naast ontvangers die alleen voor Seca gebruikt kunnen worden met een Seca kaart zijn er ook ontvangers met een Common Interface.

Hierin moet een Conditional Access Module (CAM) voor een specifiek coderingssysteem geplaatst worden en in die CAM weer de smartcard. Een CAM is te vergelijken met een PCMCIA-module voor een laptop.
Nederlandse en Vlaamse zenders


Via de satellieten op de posities Astra 19,2°O en Astra 23,5°O zijn de Nederlandse en Vlaamse publieke en commerciële zenders te ontvangen.

Hiertoe moet wel een abonnement worden afgesloten bij CanalDigitaal (alleen voor inwoners van Nederland) of TV Vlaanderen (alleen voor inwoners van België), met uitzondering van BVN (het Beste van Vlaanderen en Nederland) en de tien regionale omroepen van Nederland, welke free-to-air uitzenden en dus gratis en zonder abonnement te ontvangen zijn.

Veel buitenlandse zenders, waaronder vrijwel alle Duitse zenders, zijn ook vrij te ontvangen.