Lnb's


Low Noise Block

LNB is een afkorting voor Low Noise Block en wordt ook wel LNC (Low-Noise-Converter) genoemd, of in de volksmond ontvangstkop of gewoon kop. Dit is een elektronisch apparaat voor een schotelantenne dat een gehele frequentieband of frequentieblok converteert naar een lagere frequentieband.


Een LNB vangt de signalen op die door de schotelantenne worden gebundeld en weerkaatst. Het is mogelijk om meerdere LNB's te bevestigen aan één schotelantenne, waardoor meerdere satellieten kunnen worden ontvangen met één en dezelfde schotel. Met behulp van DiSEqC kan een satellietontvanger dan bepalen welke LNB gebruikt dient te worden. Een monoblock, draaibare installatie of een multi-focus schotel zijn mogelijkheden voor ontvangst van meerdere satellieten.


LNA is de afkorting voor Low Noise Amplifier (Ruisarme Versterker). Deze kan deel uimaken van een LNB/LNC of als zelfstandige unit zijn ingezet. De meeste van deze apparaten zijn ontstaan uit ontwikkelingen voor Satellietvolgsystemen en Radiotelescopen.