Kabel

COAXKABEL

1. Binnengeleider,


2. isolatiemateriaal,

 

3. buitengeleider,


4. mantel.coaxiale kabel (kortweg coaxkabel) is een kabel waarvan de twee geleiders concentrisch zijn. Beide geleiders hebben dezelfde as, vandaar de naam co-axiaal.


De 'kern' (binnenste koperen geleider) en de 'mantel' (omhullende buitenste geleider, die op aardpotentiaal wordt gehouden) zijn de twee stroomvoerende verbindingen. Doordat de assen van beide geleiders samenvallen, heffen de elektrische en magnetische velden van binnen- en buitengeleider elkaar buiten de kabel vrijwel op, waardoor weinig tot geen stoorsignalen naar binnen of naar buiten kunnen lekken.


Een kwalitatief hoogwaardige coaxkabel wordt gebruikt voor hoogfrequente signalen (bijvoorbeeld een televisiesignaal of een signaal in een computernetwerk).


Andere kabelverbindingen zijn vaak ook coaxiaal. Voorbeelden zijn RCA-kabels tussen geluidsapparatuur en scart-kabels. Zij worden echter meestal niet zo genoemd. Een uitzondering geldt voor de digitale audio-uitgang van een dvd- of bluray-speler, die de naam "coax" draagt.


______________________________________________________


Netwerkkabels

UTP-kabels voor computernetwerken hebben vier aderparen en zijn onderverdeeld in genummerde categorie├źn die de kwaliteit aangeven.


Bij het aansluiten dient een signaal en de bijbehorende "retour" telkens op een aderpaar gezet te worden zodat de twist haar werk naar behoren kan doen. De aderparen kunnen in de regel herkend worden aan de bij elkaar passende kleuren van de isolatie. Blauw met blauw/wit, oranje met oranje/wit, groen met groen/wit en bruin met bruin/wit.


Op een RJ-45-connector worden de kleuren, conform de T568B (EIA/TIA-568) standaard, als volgt afgewerkt:


1.wit/oranje     

2.oranje     

3.wit/groen     

4.blauw     

5.wit/blauw     

6.groen     

7.wit/bruin     

8.bruin     


Copyright 2013 ┬ę WRJ Willems